Voedselbossen
Een voedselbos is de vorm van ‘agroforestry’ waarbij gewerkt wordt met de gelaagde structuur van een natuurlijk bos. Binnen dit kader is een voedsel- bos nader gedefinieerd als: “Een vitaal ecosysteem dat door mensen is ontworpen naar het voorbeeld van een natuurlijk bos met het doel voedsel te produceren. Onderscheidende kenmerken van een voedselbos zijn: een vegetatielaag met hoge kruin- bomen, minimaal drie andere vegetatielagen, een rijk bosbodemleven en een robuuste omvang. Een voedselbos herbergt een rijkgeschakeerde, snel toenemende biodiversiteit.”
*Bron: Green Deal Voedselbossen (23-11-2017)
De ontwikkeling en exploitatie van Voedselbossen (agro-ecosysteem voor de primaire productie van voedsel) zullen aantonen dat een bedrijfsmatige ontwikkeling en exploitatie van een grootschalige voedselbossen economisch verdienmodellen opleveren voor de exploitanten, terwijl deze tegelijkertijd bijdragen aan een vitale natuur met een grote biodiversiteit.
Om de duurzame mogelijkheden en meerwaarde van een voedselbos optimaal te kunnen benutten, zullen de percelen worden aangelegd en beheerd in overeenstemming met de definitie uit de Green Deal Voedselbossen die op 23 november 2017 in Lelystad is ondertekend door een groot aantal partijen. Naast verschillende Ministeries, provincies, waterschappen en onderzoeks- en onderwijsinstellingen hebben ook diverse maatschappelijke organisaties en particuliere initiatiefnemers zich verbonden aan deze Green Deal. De betrokken partijen willen het areaal voedselbossen in Nederland helpen vergroten onder meer door aanpak van knelpunten in beleid, wet- en regelgeving, bundeling van onderzoek, formulering van een onderzoeksagenda en opbouw van een professionele kennisstructuur.